Hoppa till sidans innehåll

Deltävling Gubben Race 08


Tre Neptunkryssare i topp!

Segrare Gubben Race 2008

Det var dessa herrar som dominerade årets Gubben race. Björn Karjel, i mitten, tog
tillsammans med Ulf Nilsson hem guldplaketterna. Tvåan Lars Karlsson tilsammans med sonen Rickard, till höger. Trea blev Tomas Sundholm och hans gast Mats ?, till
vänster.

Årets Gubben Race dominerades stort av de erfarna seglarna. De som seglar de snart endast tre återstående Neptunkryssare, som seglas i distriktet. Det var nog både väderförhållandena och erfarenheten som fällde avgörandet. Säkert bidrog även lite ung entusiasm!

Dagen började med en svag nordvästlig vind som nästan helt dog ut till starten klockan 11.00. En start som blev ganska kaotisk för vissa seglare. I Alnösundet satte en sydlig ström på nästan en knop vilket gjorde att fyra båtar hamnade på fel sida om linjen när startskottet gick. Team Styrbord i en J-80 var tävlingen rookies (jättebra att nya seglare kommer). Att dom sakta gled över linjen kan man helt klart tillskriva bristande erfarenhet - men dom var verkligen i gott sällskap. Arne Kappinen, för övrigt team Styrbords seglingslärare, var ute på en runda söder om linje och tog sig inte tillbaks i tid. Team Södergren, med fyra riktiga rävar ombord, åkte också med strömmen över linjen och hade exceptionellt svårt att ta sig tillbaks. Team Ullas pojkar, med skipper Arto Westberg, lyckades att med satt spinnacker gå över linjen för tidigt. De tog 17 minuter på sig att starta om - så var den dagen förstörd.

Avkortad bana
Starten blev som sagt en undanvindsstart för spinnacker med en ytterst svag nordvästlig vind och det stod ganska tidigt klart att om första båt skulle hinna i mål före maxtidens utgång så måste banan kortas. Klockan halv två passerades Vindhem och därefter rundades styrbordsmärket ute vid Draghällan för att sedan runda babordsmärket utanför Fläsian innan det långa benet in i mål.

Vinden vände
Strax innan passagen av Vindhem blekte vinden nästan helt ut för att vända till en svag sydostlig bris, vilken sedemera ökade till cirka 4 m/s. Således svaga vindar hela dagen.
Efter passagen av Vindhem blev det en mycket kort kryss och sedan spinnacker ända in i mål.
Vid vindskiftet var Peter Norberg, Dehler 34, några minuter före Tomas Hammarström, i X-102. Därefter kom större delen av fältet samlade i en grupp på 6-8 båtar. De var redan ganska långt efter ledarbåtarna och fick ett längre bleke innan vinden nådde in till dem, vilket gjorde att avståndet ökade ytterligare.

Bästa båtfart och vägval blev avgörande
Efter rundningen ute vid Draghällan blev både vägval och att kunna hålla högsta fart på båten avgörande. Båda parametrarna kräver mycket erfarenhet för att lyckas - att nepparna går fort och har utmärkt trim det är känt. Vägvalet på dom här vattnen är mycket avgörande och dom som har seglat här i mängder av tävlingar vet var man ska segla.
En intressant iakttagelse var att de som valde att håll sig närmast fastlandet efter passagen av Tunadal fick en betydligt bättre resa än de som valde att segla mitt i sundet. Genom att välja den vägen så seglade Björn Karjel ikapp flera båtar, med ca. 10% högre lystal än hans Neppe, bara på den korta sträckan in i mål.

En blandning av erfarna och rookies!
Det var de rutinerade som tog hem tätplatserna - men kanske det mest glädjande resultatet för framtiden var de unga bröderna Challis i sin IF som tog den femte platsen - bröderna seglar för ABK. En verkligen bra prestation!
Team Styrbord som startade för allra första gången i en kappsegling slutade på en tillbakadragen plats men de gjorde en verkligt bra omstart efter fadäsen med att olyckligt glida över startlinjen. Att segla en J-80 utan spinnacker där 95% av banan är undanvind är inte heller optimalt. Det kommer att gå bättre nästa gång-var så säker!
Nämnas ska också att team Södergren gjorde en mycket bar upphämtning efter tjuvstarten, vilken inte kan skyllas på orutin, och slutade på fjärde plats.

Spännande avslutning på årets GKC
Nu återstår en segling i årets GKC ute i Söråker kommande helg då man seglar Rödön runt. Resultatet i Gubben race gör att det endast skiljer två poäng mellan fyra seglare - sammanlagd ledare är Peter Norberg med 10 poäng, Björn Karjel har 11 poäng och tillsammans på 12 poäng ligger Tomas Hammarströms team Tant Raffa och Team Södergren med Per-Inge Södergren och Manne Ekholm ombord.
Avslutningen av årets GKC med prisutdelning och utlottning av fina priser - men då måste du delta i kappseglingen.

Gubben race 2008 start-Åt vilket håll ska vi?
Starten något kaotisk. 

Gubben 2008

 

 

 

 

 

-Här åt är banan!
Det gäller att skära brant.

Resultat Gubben race 2008

Bilder från tävlingen

 

Uppdaterad: 29 NOV 2016 20:54 Skribent: Frank Arnoldsson

Postadress:
Mellannorrlands Seglarförbund
Daniel Solberg, Kummelgatan 7
853 57 Sundsvall

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Annons