Hoppa till sidans innehåll

Att Kappsegla


Börja kappsegla!Segelbåt

Att kappsegla är för många kryddan i seglingens tillvaro, något man inte kan vara utan. Att man samtidigt lär sig att hantera sin båt bättre är dessutom en bonus som man alltid har med sig. Kappsegling är en av de få sporter som man kan utöva från det att man är barn till man blir riktigt gammal. Problemet är att många tror att kappsegling inte passar dem, "jag som bara semesterseglar. Dessutom har jag ingen kappseglingsbåt eller?" Kappsegling, som alla andra sporter, omgärdas av ett regelsystem. De regler, som du som ny kappseglare behöver kunna, är dock enkla. Det går ut på att inte krocka och det gör man genom att undvika att söka upp områden där trängsel har uppstått, vilket det ibland kan göra vid vissa rundningsmärken. Gör som de flesta erfarna kappseglare, undvik trängseln och segla istället runt de som ligger där och hävdar sin rätt gentemot en annan båt och samtidigt släpper 10 andra båtar före sig.

 

Vad är en kappsegling?Raffa

Kappsegling är en idrottstävling där man tävlar med olika slag av seglande båtar. Det gäller att segla en bana från start till mål och komma i mål snabbare än medtävlande båtar som startat samtidigt. Banan går sällan raka vägen till mål, man måste passera ett antal rundningsmärken på rätt sida. De seglande farkosterna (jollar, brädor, kanoter, kölbåtar, havskryssare, flerskrovsbåtar, etc) kan skilja sig mycket vad gäller storlek och andra egenskaper, därför indelas de i olika klasser, som exempelvis entyp, IMS och SRS.Entyp

Entyp innebär att alla deltagande båtar är likadana, vilket regleras i båttypens klassregler. När dessa tävlar mot varandra får ingen båt starta innan startsignalen gått för klassen och den båt som kommer först i mål vinner. Exempel på vanliga entypsklasser är Express, X-99, H-båt och Neptunkryssare.Respitsystem

Det vanligaste är dock att många olika båttyper tävlar mot varandra och då finns olika typer av respitsystem där man multiplicerar den seglade tiden med en faktor. SRS och IMS är de vanligaste systemen. Vad SRS-talet för en båttyp är anger Seglarförbundet på sin hemsida varje år, där fler än 100 olika båttyper finns representerade. Finns en båttyp ej med i listan eller om båten är ombyggd måste man ha ett SRS- mätbrev. I IMS måste man mäta in båten. Oftast är det flera olika starter för SRS där varje SRS-tal har sin egen starttid, vilket gör att det brukar finnas gott om plats vid starten.Olika typer av kappseglingar

Kappsegling är ett vitt begrepp. Det spänner från trevliga sammankomster med goda vänner till VM och OS seglingar. Det stora flertalet som kappseglar gör det som en trevlig fritidssysselsättning som kombinerar kunskap om segling, naturens krafter och en trevligt social samvaro med andra seglare.
Det finns ban-, distans- och havskappseglingar samt matchracing.

I en bankappsegling består rundningsmärkena av bojar som inte får beröras. Banbenen är ofta korta så det gäller att vara snabb med segeländring och skotning i rundningarna. Segeltävlingen kan omfatta flera delseglingar (starter) där totalresultat beräknas genom poängberäkning på placeringarna i delseglingarna

I en distanskappsegling är märkena ofta öar eller fasta märken såsom en fyr eller farledsprick.

Havskappsegling är en speciell form av distanskappsegling. Banorna går utomskärs eller över öppet hav. Båtarna måste uppfylla säkerhetsbestämelserna med bl a krav på särskild säkerhetsutrustning.

I matchracing deltar endast två båtar i varje delsegling. Den äldsta och mest kända är America’s Cup.Häng med!

Som du förstår går det därför utmärkt att kappsegla med vilken båt som helst och kappsegling blir ännu mer intressant om man kan Kappseglingsreglerna, men om du vill prova på kappsegling behöver du inte vara regelexpert. Sunt förnuft är en mycket bra egenskap. "Råd till nya kappseglare" är en bra utgångspunkt.

Ett bra sätt att börja kappsegla är att gasta och många klubbar arrangerar interna kvällsseglingar där gastar är en bristvara. Så tveka inte, kolla in vilka tävlingar som arrangeras i närheten av din båtplats och anmäl dig – och välkommen in i en alldeles underbar ny gemenskap!

Råd till nya kappseglare

En kappsegling är en idrottstävling och styrs som sådan av regler, i detta fall Kappseglingsreglerna, (KSR). Du har kanske sett regelboken någon gång och därvid tyckt att KSR verkar svårtillgängliga, omfattande och krångliga. Det har kanske avskräckt dig från att kappsegla. Regler behövs dock. Tävlingar till sjöss innebär större risker än många andra typer av tävlingar. Risker som innebär att det kan bli både person- och materiella skador. Våra redskap är tunga, dyra och ömtåliga. När regelmakarna formulerade KSR tänkte de i första hand på säkerheten, och det är för säkerhetens skull som vi måste följa reglerna. Du som vill pröva på kappseglingens tjusning, börja gärna med en segling där nybörjare är välkomna. Du bör ha förarbevis och därmed kan du de internationella väjningsreglerna. Nedanstående uppmaningar överensstämmer till vissa delar med de Internationella Sjövägsreglerna.

1. Håll uppsikt åt alla håll!

2. Båt för babords halsar skall hålla undan för båt för styrbords halsar! Din båt seglar för babords halsar om vinden kommer in från vänster, (babord).

3. Lovartsbåt skall hålla undan för läbåt för samma halsar! Om två båtar seglar bredvid varandra så är lovartsbåten den som seglar närmast det håll varifrån vinden kommer. Om du vill segla om en konkurrent i lovart så utsätter du dig för risken att den andra båten lovar. Gör därför alltid en sådan omsegling med stor marginal. Å andra sidan när du hinner upp en båt i lä så är du, trots att du nu är läbåt, skyldig att ge den andra båten gott om plats att hålla undan för dig.

4. Båt klar akter om skall hålla undan för båt klar för om! Gäller för båtar som seglar för samma halsar. Du är klar akter om en båt om du befinner dig akter om en tänkt linje som går tvärs långskeppsriktningen på den andra båten, och som tangerar aktersta punkten på dess skrov eller utrustning i normalt läge.

5. Båt som byter halsar skall hålla undan och ge annan båt plats och tid att hålla undan!Om du stagvänder eller gippar så skall du göra det så långt från annan båt så att du inte är i vägen under själva manövern. När sedan manövern är klar och läget är sådant att den andra båten är skyldig att hålla undan så skall du ge god plats och tid så den hinner hålla undan.

6. Ytterbåt skall ge plats åt innerbåt med överlapp vid märke eller hinder! Vid rundning och vid hinder är reglerna komplicerade. Om du inte kan reglerna, HÅLL UNDAN hellre än att kollision med skador uppstår! Om du närmar dig ett hinder, t ex stranden, tillsammans med annan båt, ge denna plats att klara hindret! Välj en startplats vid startlinjen där det är lite båtar. Då är det mindre risk för konflikt, och förmodligen gör du en bättre start i fri vind.

Kom ihåg! Varje båt är skyldig att förhindra kollision! Om du följer ovanstående uppmaningar går du kanske segrande ur leken, och om inte annat går du oskadd ur leken. Efter seglingen vet du att det är roligt att kappsegla.

Uppdaterad: 14 DEC 2016 20:28 Skribent: Frank Arnoldsson

Postadress:
Mellannorrlands Seglarförbund
Daniel Solberg, Kummelgatan 7
853 57 Sundsvall

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Annons